Hévíz, Fortuna u 22.
térkép/map/karta
+36 (20) 926 2888;
+36 (20) 971 6915
info@casafortuna.hu

        

Schüssler -féle ásványi sók az életért

Árlistáink

1. ) Miért fontosak az ásványi anyagok?
2. ) Schüssler-féle életsó terápia
3. ) Schüssler féle ásványi sók hatásmechanizmusa
4. ) 12 Schüssler-féle ásványi só ismertetése
5. ) Schüssler-féle kiegészítőszerek
6. ) Schüssler-féle krémek
7. ) Schüssler terápia gyermekeknek
8. ) Schüssler terápia fogyókúrázóknak
9. ) Schüssler-féle ásványi sók alkalmazási szabályai
10. ) Schüssler-féle ásványi sók adagolási sémája

 

1.) Miért fontosak az ásványi anyagok?

Az ásványi sók a védőtápanyagokhoz tartoznak. 

A tápanyagok közül egyedüli szervetlen anyagok. Különböző vegyületeket alkotnak, és a természetben a növény és állatvilágban is megtalálhatóak. Fontos szerepük van az emberi szervezet működésében és felépítésében. Hiányuk anyagcsere és idegrendszeri zavarokat okoz. 

Az utóbbi évtizedekben, amióta vizsgálják a zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalmát, azt állapították meg, hogy folyamatosan csökken a tápanyag, az ásványi só tartalom (pl. mert nincs vetésforgó, vagy mert éretlenül szedik le a gyümölcsöt és szállítás közben érik meg, holott az utolsó érési időben növekedne meg ásványi anyag tartalma, stb.), és ezért az emberek szervezetébe is kevesebb ásványi anyag tud bekerülni.

Továbbá ún. kelátképző anyagok szaporodnak fel a szervezetben, amelyek megkötik az ásványi anyagokat, vitaminokat az élelmiszerekből olyan formában, ami által már nem tud felszívódni a szervezetben. 

Pl. tannin, csersav – fekete tea, kávé, alkohol, vagy tartósított élelmiszerek. Ez egyébként a gyógyszerek felszívódását is nehezíti. A bélben filmréteget képez, összehúzza a felső nyálkahártya réteget és így nem tudnak felszívódni a tápanyagok.

Amennyiben bővebb információt szeretne arról tudni, hogy szervezetében milyen tünetek jelzik valamely ásványi anyag hiányát és ez hogyan befolyásol(hat)ja egészségi állapotát, keressen fel és egy diagnosztika alkalmával javasaltot teszünk a megoldásra:
Bán Orsolya 06 20/9716-915
természetgyógyász, reflexológus, Schüssler-tanácsadó, konzultáns

A szervezet nagyon bölcs, és tünetekkel jelzi, ha valami nincs rendben. 
A betegségnek addig van létjogosultsága a szervezetben, amíg üzen nekünk valamit.


2.) Schüssler életsó terápia

Amennyiben Ön is keresi az alternatív lehetőségeket egészsége megőrzése érdekében és nyitott a természetes, öngyógyító folyamatokat segítő módszerek iránt, akkor itt hasznos információkhoz juthat a Schüssler féle ásványi sókkal kapcsolatban!

Ezek a sók nem hagyományos értelemben vett ásványi anyagok, - amelyek a táplálékunkban is jelen vannak – hanem sejtfunkciós anyagok, mert ezek az emberi szervezet egyes funkciójára, működésére vannak hatással. A hígításnak köszönhetően olyan finommá válnak, hogy lehetővé válik a sejtmembránon való átjutásuk ,(ellentétben a makro ásványanyagokkal) ahol azután beteljesíthetik kémiai feladataikat.

Hasonlóan a homeopátiához a Schüssler ásványi sókkal végzett terápia során is egy hosszabb diagnosztizálásra és beszélgetésre van szükség a megfelelő szer kiválasztásához. A Schüssler terápia egy kb. 60 perces beszélgetést jelent, melynek során közös munkával kiválasztjuk azokat az esszenciális ásványi sókat, mely(ek)ből éppen hiányt szenved a szervezet!

A terápia során több oldalról közelítjük meg a fennálló helyzetet: először kötetlen beszélgetés során felszínre hozzuk a kedves páciens azon problémáit amelyekkel adott pillanatban küzd, majd ezt követően kitöltünk egy tesztet, mely segítségével rendszerezzük a tüneteket és betegségeket. A különböző ásványi anyagok hiányállapotának felderítése az arcdiagnosztika segítségével történik, mely során finom elszíneződéseket, fényléseket, ráncokat, redőket keresünk az arcon, melyek megjelenése különböző hiányállapotokhoz köthető.

A terápiás beszélgetés során feltérképezzük az arcot, mely azonnal visszatükrözi a szervek működési állapotát és jelzi, hogy szervezetünk mely része szorul gyógyításra! Ezeket az észrevételeket feljegyezzük, majd összevetjük a kitöltött teszttel és a terápiás beszélgetés során elhangzottakkal, így születik meg javaslatunk arra vonatkozólag, hogy mely ásványi sókból van hiány a szervezetben!

A hiányállapotok súlyosságát egy 1-10-ig terjedő skálán értékeljük. Ha több ásványi anyag hiányára utaló jel van, akkor maximum hármat kezelünk egyszerre a legtöbb pontszámot elértek közül. Ebben az esetben egy-két hónap múlva javasoljuk a kedves kliensnek az arcdiagnózis újbóli elvégzését az esetleges változások újraértékelése érdekében. Ha az egyik hiányállapotra utaló jel megszűnik, akkor lehet foglalkozni a következővel, a kevesebb pontszámot elért hiányállapottal.

A Schüssler sókkal végzett terápiához türelem szükséges.
A kezelés azonban a baj gyökerét gyógyítja meg!


3.) Schüssler féle ásványi sók hatásmechanizmusa

Ha Schüssler életsókat alkalmazzuk, nem mondunk ellent magunknak, mert bármennyire is fizikai szintű a gyógyulás, megtörténik a lelki gyógyulás is, a megértés, az „aha-élmény”. A szervezet működését, a kóros elváltozásokat sejtszinten kell megérteni. Ha valami egészségesen, vagy akár kórosan működik a szervezeten belül, az az egész szervezet működésére hatással van. A Schüssler só terápia pontosan ezen hatásmechanizmus elvén végzi el a feladatát, ugyanis a sejtek szintjén a normális működést állítja vissza, amitől az egész szervezet működése is harmonizálódik.

A Schüssler só a sejtek ingerelhetőségét állítja vissza, ingerterápia a szervezetnek, azaz amilyen sűrűségben adom, annyiszor próbálom a szervezetet visszaállítani normális állapotába.

Sejtek ingerelhetősége az életet jelenti.

Ha van egy változás, az lehet külső változás (hőmérséklet), vagy belső változás (anyagcsere által savas végtermékek felhalmozódnak). Ahhoz, hogy életben maradjak, minden pillanatban reagálnom kell a külső és belső környezet változásaira. Ha már nem tudunk reagálni, akkor a szervezet működése leáll! Az élettel szintén összeegyezhetetlen ha az alapvető 12 ásványi anyagból egy is hiányzik a szervezetből!

A szervezetünk úgy működik, hogy abból a tápanyagból, amit megeszünk, a szervezetben jelenlévő legkisebb mennyiségű ásványi sóhoz mérten tudja csak a többi sót is felvenni. Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, a sejtekben kell megfelelő mennyiségű ásványi anyagnak lennie. Azt azonban nem tudjuk mérni (max. sejtplazmából, ami drága történet), hogy éppen milyen arányban vannak jelen egy sejtben az ásványok, esetleg a vérképből következtethetünk, de az sem mond el mindent.

A sejtek a szövetközti térből veszik fel az ásványi anyagokat, aminosavakat, de a vérből még nem tudunk következtetni a sejtek ásványi anyag tartalmára. Ezért jó a Schüsssler életsó terápia, mert a tünetekből tudunk következtetni arra, laikus számára is láthatóan, hogy a szervezetben, megfelelő mennyiségben vannak-e jelen az ásványok – tehát nem laboreredmények által, hanem külső jelekből és a test reakcióiból, funkcióváltozásaiból!

Dr. Schüssler gyógyításának alapelve: a hiányzó a hiányzó által pótlódik! - vagyis ha bizonyos ásványi anyagok hiánya működésbeli, majd strukturális változásokat okoz, akkor ezen ásványi anyagok pótlásával a tünetek megszűntethetőek. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. A sejtek ép működése az ásványi sók megfelelő mennyiségétől és arányától függ. Bizonyos sók hiánya a sejtek kóros működéséhez, betegséghez vezetnek. Az elmondható, hogy ha van kóros elváltozás a sejt szerkezetében, akkor a működése is kóros lesz. Ha azonban a szerkezet még normális, az még nem garantálja a normális működést.

Pl. a funkcionális tüneteknél csak a működés a kóros, az elváltozás szerkezetileg, szövettanilag (CT, MRI, endoszkóp, röntgen) még nem látható. Az élettani normális folyamatok azonban változnak: pl. magas lesz a vérnyomás, de még nincs érszűkület, nincs fizikai elváltozás. Az érfal izomsejtjei spirális alakúak, amit a vegetatív idegrendszer mozgat, az szabályozza a sima izmok működését. Ha ez a rendszer szabálytalanná válik, pl. stressz hatására összehúzódnak az izmok, szűkülnek az erek, magasabb lesz a vérnyomás. A Sch.só a funkcionális tünetekre nagyon gyorsan tud hatni, akár percek alatt. Pl. görcs esetén Magnesium Phosphoricum-mal elernyednek az izmok, megszűnik a görcs (pl. szélgörcs, epeköves görcs, stb.).

Ha azonban már szerkezeti elváltozás is van (pl. porckopás), lassabban hat. Általában elmondható, hogy ahány év alatt a betegség, tünet kialakult, annyi hónap alatt hat a gyógymód, azaz a régi sejtek leépülnek és az új sejtek már az új, kiegyensúlyozott sókkal épülnek fel. (Tehát a vesekő el fog kopni, az érfalak megerősödnek, a porc vissza fog épülni, csontritkulásban csont vissza fog épülni, ahogy építi át a szervezetünk a testünket – régi sejtek elbomlanak, újak épülnek.)

A daganatos betegség is betegség, ami azt jelzi, hogy a szervezetben nincs egyensúly lelkileg, testileg és fizikai formában, betegségként nyilvánul meg. Minden betegségnek van egy üzenete, de ezen kívül nem másabb egy náthától, csak mi fűzünk hozzá félelmeket. Ebből is meg lehet gyógyulni, és nagyon fontos, hogy mit kódolunk a „beteg” emberekbe, hogy van még egy éve, vagy azt, hogy van lehetőség gyógyulásra – főleg, ha a lelki oldalát is megoldja az illető, hogy vajon miért lett beteg. Ha meg is gyógyul most, de nem csinálja meg a lelki oldást, akkor előjöhet újra a daganat évek múlva.

Összegezve a Schüssler féle sók egyrészt funkcionális szerek, mert életfolyamatokat szabályoznak (sav-bázis háztartás, anyagcsere folyamatok, ideg-izom működés, sejtek ásványi anyag felvételét segíti elő = ingerterápia...), másrészt strukturális szerek, mert szerkezetépítők (töredező köröm, töredező haj, megnyúlt laza bőr, kitágult visszerek, aranyér...), harmadrészt pedig az energia ellátás, raktározás területén töltenek be nagyon fontos szerepet (fáradékonyság, izomerő kiesés, közvetlen evés után jelentkező éhség, mentális funkció zavar...).

A biokémiai sók alkalmazása széleskörű terápiás lehetőségeket jelent. Rizikómentes, könnyen megismerhető és elsajátítható mindenki számára. Előállításuk a homeopátiás gyógyszer előállítási szabályokat követi, azonban nem azonosak a homeopátiában közismert globulusokkal (golyócskákkal), így nem helyettesíthetőek egymással.

A Schüssler sók a szükséges információt adják meg szervezetünknek, hogy hogyan lehetünk egészségesek ebben a rohanó, stresszel teli világban. Sejtszinten teremtik meg az egészséges fejlődés, növekedés, méregtelenítés alapjait, azáltal, hogy erősítik immunrendszerünket, aktiválják anyagcserénket, mozgósítják testünk öngyógyító erőit a kiegyenlített ásványanyag háztartásnak köszönhetően.

A SCHÜSSLER SÓKKAL VÉGZETT GYÓGYÍTÁS MA A RENESZÁNSZÁT ÉLI!

 

4. ) 12  Schüssler-féle ásványi só ismertetése


Nr. 1 Calcium Fluoratum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 2 Calcium Phosphoricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 3. Ferrum Phosphoricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 4. Kalium Chloratum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 5. Kalium Phosphoricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 6. Kalium Sulfuricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 7. Magnezium Phosphoricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 8. Natrium Chloratum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 9. Natrium Phosphoricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 10. Natrium Sulfuricum 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 11. Silicea 200 db / 400 db / 1.000 db

Nr. 12. Calcium Sulfuricum 200 db / 400 db / 1.000 db

 


5.) Schüssler féle kiegészítő szerek

A funkcionális, azaz alapszükségletű Schüssler-sók mellett további kiegészítő ásványi anyagok - Schüssler-só készítmények is kidolgozásra kerültek, melyek leginkább a funkcionális Schüssler-só terápia mellett, kiegészítésként alkalmazhatók.

A kiegészítő Schüssler-só készítményeket dr. Schöpwinkel integrálta a biokémiai terápiába.
A kiegészítő Schüssler-sók is csak a szükséges medicinális terápia kiegészítő gyógymódjaként szolgálnak!

Nr. 13 Kalium Arsenicosum
Nr. 14 Kalium Bromatum
Nr. 15 Kalium Jodatum
Nr. 16 Lithium Chloratum
Nr. 17 Manganum Sulfuricum
Nr. 18 Calcium Sulfuratum
Nr. 19 Cuprum Arsenicosum
Nr. 20 Kalium Aluminium Sulfuricum
Nr. 21 Zinkum Chloratum
Nr. 22 Calcium Carbonicum
Nr. 23 Natrium Bicarbonicum
Nr. 24 Arsenum Jodatum
Nr. 25 Aurum Chloratum Natronatum
Nr. 26 Selenium
Nr. 27 Kalium Bichromicum


6.) Schüssler-féle krémek alkalmazása különféle problémákra és bőrápolásra

Dr. Schüssler munkássága idején még nem volt ismeretes, hogy az ásványi anyagok ionos formában fejtik ki hatásukat az élő rendszerekben. Terápiás elgondolásának számos része a tudományos kutatások által megerősítést nyert és mára az ásványi anyagok és a nyomelemek az orvosi gondolkodás részévé váltak. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be.

Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben. Ha kevesebb ásványi anyag kerül a szervezetbe vagy zavart szenved beépülése, az különböző betegségek kialakulásához vezet, illetve szépségünk rovására megy. E kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler-féle krémzselék, melyek az építésvezetőkhöz hasonlóan irányt mutatnak szervezetünknek, hogy mit kell tenni az egyensúlyi állapot visszaállításához és megtartásához.

A Dr. Schüssler kenőcsök alkalmazása sokrétű lehet, hasonlatosan a tablettákéhoz, és kisebb problémáknál ill. bőrirritációknál sok esetben önmagukban is hatékonyak. Ám ha nincs kéznél éppen a szükséges kenőcs, éppúgy előállíthatóak tablettákból is, alternatívaként úgy, hogy vízzel elkeverjük őket, így létrejön egyfajta vizes massza, melyet a kívánt bőrfelületen bemasszírozhatunk.

Áttekintés:

A krémek Hatásuk

Nr. 1 Calcium fluoratum

erősíti, feszesíti a bőrt, inakat és szöveteket

Nr. 2 Calcium phosphoricum

serkenti a csontépítést

Nr. 3 Ferrum phosphoricum

segíti a sebgyógyulást sérülések és rovarcsípések után

Nr. 4 Kalium chloratum

segít bőrkiütéseknél, tyúkszemnél és puha szemölcsöknél

Nr. 5 Kalium phosphoricum

erősíti az izmokat és idegeket

Nr. 6 Kalium sulfuricum

segít a krónikus problémáknál, támogatja a bőr újjáépülését

Nr. 7 Magnesium phosphoricum

görcsoldó és fájdalomcsillapító

Nr. 8 Natrium chloratum

kiegyenlíti a bőr folyadékháztartását

Nr. 9 Natrium phosphoricum

serkenti a savak lebontását, szabályozza a zsíros bőrt

Nr. 10 Natrium sulfuricum

ödémáknál elvezeti a vizet és gyulladáscsökkentőként hat

Nr. 11 Silicea

erősíti és stabilizálja a bőrt, a körmöket és a hajat

Nr. 12 Calcium sulfuricum

serkenti a krónikus és gennyes folyamatok gyógyulását

 

A Schüssler-féle krémzselék használata
A krémzselével naponta kétszer-háromszor masszírozzuk be az érintett bőrterületet. Krónikus esetben a krémzselé akkor fejti ki igazán hatását, ha kúraszerűen alkalmazzuk. Egy-egy kúra 2-3 hónapig tart. Akut esetben (pl. gyulladásos, görcsös panaszok esetén) a tünetek fennállásáig kell a kezelést folytatni. A kezelés időtartama alatt lehetőség szerint kerüljük az erős illóolajok, mentolos bedörzsölők használatát. Amennyiben több fajta krémzselé használata javasolt egy időben, abban az esetben egyenlő mennyiségeket nyomjon a tubusokból tenyerébe, ujjával keverje össze a krémeket, majd kenje a kezelni kívánt bőrterületre.

Ki használhat Schüssler-féle krémzselét?
A Schüssler-féle krémzselék alkalmazásánál nincs se alsó, se felső korhatár. Azaz bárki, bárhol és bármikor használhatja őket. Alkalmazásánál azonban kövessük a józan ész szabályait, azaz bizonyos betegségeknél mindenképpen a hagyományos orvoslás útját kövessük, illetve nem tisztázott kórképek esetén ne mulasszuk el az orvosi vizsgálatot. Mivel nincs gyógyszer interakció, ezért a Schüssler-féle krémzselék bármilyen más hagyományos krémmel, illetve gyógyszerrel is alkalmazhatók egy időben. Kivételt képeznek a mentolos, kámforos, eukaliptuszos készítmények, melyek a Schüssler-féle krémzselék hatékonyságát jelentősen csökkentik.

Sok esetben egy-egy embernek hajlama van bizonyos hiányállapotok kialakulására. Ha tehát arcdiagnosztikával azt észleljük, hogy egy-egy hiányállapot kezelése után bizonyos idővel ismét tünet alakul ki vagy a páciens arcán ismét hiányállapotra utaló elváltozások jelentkeznek, abban az esetben a kúra megismételendő.

 

7.) Schüssler terápia gyermekeknek

SZELÍD GYÓGYÍTÁS A SZÜLETÉSTŐL A PUBERTÁSIG

Miért is fontosak az ásványi anyagok gyermekkorban?
Mindent szeretnénk megadni a következő felnövekvő generációnak, amire szüksége van. Biztosítani szeretnénk számára a tudást, a megfelelő körülményeket, és természetesen az egészséget is. Az egészséghez egészséges testre van szükség. Testünk akkor lesz egészséges, ha szervezetünk számára minden szükséges alkotóelem a rendelkezésére áll. Szervezetünk egészséges működéséhez valamennyi sejtnek szüksége van ásványi anyagokra.

Ásványi anyagok vonatkozásában általánosságban igaz az a szabály, hogy egy fejlődő szervezetnek testsúlykilogrammra vetítve lényegesen nagyobb az ásványi anyag igénye, mint felnőttkorban. Az ásványi anyag igényt a fizikai aktivitás növekedése is fokozza.

A fenti adatok birtokában azt gondolhatnánk, hogy ha megfelelő ásványi anyagot viszünk be a szervezetbe, akkor nem is kell tovább foglalkoznunk a kérdéskörrel. Azonban ez messze nem így van! Arra is gondolnunk kell, hogy vajon az adott ásványi anyag olyan közegben érkezik-e szervezetünkbe, hogy felszívódása zavartalan lehet, illetve ténylegesen eljut-e oda, ahol szükség van rá. Ezen kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler sók!

A Schüssler-sókkal végzett terápia sehol nem olyan hatásos, mint a gyermekeknél, ráadásul a módszer igen egyszerűen elsajátítható!

Ebben a korban az ásványi sók hiánya közül elsősorban a kálcium-, a vas-, illetve a magnézium-háztartás zavaraival találkozunk, amik meglétére az arcon lévő különböző fénylések, elszíneződések, ill. finom ráncok megjelenése utal.


Gyakori arcdiagnosztikai eltérések gyermekkorban


-amennyiben gyermekünk „kalciumhiányban szenved”, abban az esetben a megfigyelések szerint gyakran találkozunk viaszos fénylésű bőrrel, a fogvégek áttetszővé válnak, illetve hajlamosak a szuvasodásra. A belső szemzugban barnás elszíneződés és finom lefutású, egymást keresztező ráncocskák, ún. kockaredők alakulhatnak ki. A körmökön gyakran fehér foltok figyelhetők meg.

Javaslat: Kalcium tartalmú Schüssler só adása javasolt 2-3 hónapon keresztül

A leggyakrabban alkalmazott protokoll: 3x1 tabl. Calcium Fluoratum D6 sch.só az egyik nap, a másik nap 3x1 tabl. Calcium Phosphoricum D6 Sch. sóval felváltva!

Szintén ezt a protokollt érdemes alkalmazni, ha a gyermek fogai romlékonyak, mert elősegíti a megfelelő kalcium sók beépülését a fogba, így segítve a fogak védelmét.
(* megjegyzés: magyarországi adatok szerint a 14 éves lányok 60 %-ának kalcium-bevitele a szükséges mennyiség 70%-át sem éri el. Pedig ennek a generációnak a tagjai azok, akik jelentős fizikális növekedés előtt állnak, melyben a csontrendszer kiemelt szerepet kap )

- a „vashiány” szintén a gyermek arcára lehet írva, amennyiben a szem alatti területen lilás, vagy rózsaszínes elszíneződés jelentkezik, mely gyakran sápadtsággal társul! Gyakran megfigyelhető a körmök barázdáltsága is.
Ebben az esetben 2 hónapon keresztül napi 3x1 tabl. Ferrum Phosphoricum D6-os Schüssler só adása javasolt! 

(*megjegyzés: Hazai adat szintén, hogy a 14 éves korú lányok 75%-ának vasbevitele több, mint 30%-al elmarad a kívánatos mennyiségtől. Közismerten például a vashiányos vérszegénység esetén gyakran találkozunk koncentrációs zavarokkal, valamint a vashiányos vérszegénység a kognitív képességek károsodásával is járhat.)

- ha gyermekünk arca majd kicsattan az egészségtől, az orcák két oldali kipirulását „diagnosztizáljuk”, az gyakran magnéziumhiányra utal. Amennyiben gyermekünk magnézium-háztartása nincs egyensúlyban, az fokozott görcskészségre hajlamosít. Klinikai megfigyelések szerint a kólikás (hasfájós) csecsemők nagy százalékánál is megfigyelhető az ún. magnéziumos pirosság.
Alkalmazott Schüssler só: Magnesium Phosphoricum D6

- „a gyermekkorban a leggyakoribb akut megbetegedés a nátha” A Schüssler sókat alkalmazva a megfigyelések szerint a betegség időtartama lerövidül és csökken a szövődményes esetek száma. 

A kezelés során a váladék jellegének megfelelően választunk Schüssler sót!
1. Legtöbb nátha vizes jellegű orrváladékkal indul. Ebben az esetben a választandó a Ferrum Phosphoricum D12
2. Ha váladék jellege fehér, nyúlóssá alakul, akkor Kalium Chloratum D6 Schüssler só a választandó szer
3. A nátha 3. szakasza sárgás-sárgászöld váladék megjelenésével járhat. Ebben az esetben Kalium Sulfuricum D6 Sch. só alkalmazható.

Azaz a nátha során a betegség stádiumának megfelelően nagy valószínűséggel mind a három Schüssler só alkalmazásra kerül, bár gyakran a Ferrum Phosphoricum kezdeti adásával a nátha „visszafordítható”. A Ferrum Phosphoricum arcdiagnosztikájához tartozik az ún. vasvörösség, mely elsősorban a fülön jelentkezik. Ez nem más, mint a fülek erőteljes kipirulása, mely gyakran a különböző megbetegedések előtt jelentkezik.

Érdemes megfigyelnie gyermekét, mert sok kisgyermeknél a betegség első jele lehet. Ha ilyenkor még a lappangás időszakában kezdünk Ferrum Phosphoricumot alkalmazni az arcdiagnosztikai jelek lapján ( az első két órában negyedóránként), az öngyógyító mechanizmusok aktiválásával megakadályozhatjuk a betegség kitörését. A Schüssler –féle megfázásos protokoll vízben oldott formája csecsemőknél is bátran alkalmazható.

Természetesen a Schüssler kezelést megfelelő orrtoalettel kell kiegészíteni.

 

- „reflux”: ha gyermekünk gyakran bukik, amennyiben nem szükséges egyéb beavatkozás, abban az esetben 1 tabletta Natrium Phosphoricum D6 Schüssler sót érdemes Calcium Fluoratum D6-os Schüssler sóval egy időben alkalmazni. Fél deci vízben oldjunk fel mindkét tablettából egyet-egyet, és napi 3x1 műanyag kanálkával adagoljunk gyermekünknek.

Tapasztalatok szerint a fenti Schüssler „koktél” csökkenti a bukás gyakoriságát és mennyiségét.

A Schüssler-sókkal végzett terápiához türelem szükséges. A kezelés azonban a baj gyökerét gyógyítja. Eddigi tapasztalatok alapján a leggyorsabban a gyermekek reagálnak a kezelésekre, ők ugyanis általában egyszerű–könnyen kezelhető betegségeket kapnak el.

Forrás: Dr. Farkas Orsolya: Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban


8.) Schüssler terápia fogyókúrázóknak

Súlycsökkentés ásványi sók segítségével

Az ásványi sók nagymértékben befolyásolják az anyagcserét! Az egyes anyagok a különféle szövetekben és szervekben más és más arányban fordulnak elő. Így pl. sok nátriumot találhatunk a sejteket körülvevő folyadékokban (extra celluláris tér), viszont a sejtek belsejében inkább a kálium az, ami magasabban koncentrált. A kötőszöveteink főként Silicea-ban, míg izmaink Ferrum- illetve Magnesium Phosphoricumban gazdagok. Ha lecsökken ezen anyagok tartalma szervezetünkben, akkor az hamarosan egészségkárosodásokhoz vezethet.

Bár nem is annyira a valódi hiány az, ami ezt eredményezi,hanem sokkal inkább a megzavart, kibillent anyagcserénk bio felvevőképessége. Az egyes blokádoknak köszönhetően értékesítési, felszívódási zavarok keletkeznek, s ezen zavarok természetesen éppúgy fontos szereppel bírnak a súlyproblémáink kialakulásánál is! Ha a szervezetünkben anyagcserezavarok alakulnak ki, akkor ennek eredményeképpen salakanyagok rakódnak le a kötőszöveteinkben. Ezen problémakör oka a testünkben, de legfőképpen a testsejtjeinkben kialakult létfontosságú (esszenciális) ásványanyagok hiánya, amelyek igen fontos vezérlőszeleppel bírnak a táplálék átalakításában, s annak feldolgozásában.

A Dr. Schüssler-féle „életsókat” nem abból az elgondolásból alkalmazzuk, hogy segítségükkel a szervezetünk teljes ásványanyag háztartását feltöltsük – sajnos még mindig sokan ezt képzelik -, hanem ezen anyagok a testsejtjeink nagyságára szabottak. Bejutva szervezetünkbe azonnal ún. testsaját anyagként funkcionálhatnak, így egyenlítve ki számos anyagcsereblokádot, melyek sok esetben gátat szabhatnak felesleges kilóinktól való megszabadulásunknak.


Nos akkor lássuk, mely sók képesek bennünket támogatni ideális testsúlyunk elérésében:

Nr.2 Calcium Phosphoricum: ha nagyon kívánnánk a sonkát, szalámit, húst, halat, az erősen fűszerezett és sózott ételeket, valamint a füstölt dolgokat

Nr.3 Ferrum Phosphoricum: az emésztőrendszerünk általános serkentésére

Nr.4 Kalium Chloratum: fontos a szénhidrát anyagcsere szempontjából, hiszen a cukor elégetéséhez nyújt fontos támaszt szervezetünknek, így közrejátszik az energiaháztartásunkban is

Nr.5 Kalium Phosphoricum: ha csillapíthatatlan éhséget éreznénk már rögtön az étkezéseket követően, ill. dió, mogyoró utáni vágynál

Nr.6 Kalium Sulfuricum: teltségérzetnél, a keserű ételek utáni vágynál

Nr.7 Magnesium Phosphoricum: erős csokoládé utáni vágynál (alkoholnál is!)

Nr.8 Natrium Chloratum: ha erős késztetést éreznénk az erősen sós és fűszerezett ételek után, valamint ha nagy szomjúság párosulna farkasétvágyunkhoz

Nr.9 Natrium Phosphoricum: általános farkasétvágy, de különösen a fehérlisztes sütemények, tejszínes dolgok és az erősen zsíros ételek iránt

Nr. 10 Natrium Sulfuricum: általános támogatású a fogyókúráknál, élénkíti a kiválasztó szervünket

Nr.11 Silicea: csillapíthatatlan farkasétvágy a sütemények iránt

… továbbá még két kiegészítőszert is fontos meg említenünk, ezek:

Nr. 15 Kalium Jodatum: általános emésztést serkentő / a legfőbb pajzsmirigy szer 

Nr.22 Calcium Carbonicum: ha nagyon kívánnánk a tojást, sózott ételeket

Schüssler sók adagolása ezen esetekben az egyes sóknál leírt jellemzőknek megfelelően történik , attól függően, hogy adott pillanatban mely jellemző igaz Önmagunkra nézve. Bevételi darabszám 3x1, a tünet erősségétől függően lehet 3x2 is, a fennálló ok(ok) megszűnéséig! Természetesen itt is érvényes a korábbi általános alkalmazási szabályoknál leírt kizáró okok figyelembe vétele!


Általános méregtelenítési kúra bázis szerei (javaslat):

Nr. 4 Kalium Chloratum: leépíti a túlsúlyt, csökkenti az éhséget, segít a méreganyagok eltávolításában, erősíti a keringésrendszert, javítja a nyálkahártyák ( belek ) állapotát

Nr. 9 Natrium Phosphoricum: leépíti a túlsúlyt, csökkenti az édességek utáni éhséget, csökkenti a zsíros ételek utáni éhséget, segíti a sav-bázis egyensúly helyreállítását, csökkenti a magas koleszterin – értéket, érelmeszesedés ellenes hatással is rendelkezik, cellulitis ellenes hatása is jól ismert, növeli a vízfelvételt, növeli az aktivitást

Nr. 10 Natrium Sulfuricum: leépíti a túlsúlyt, csökkenti a farkaséhséget, kedvező hatású a zsíranyagcserére, élénkíti a szervezet anyagcseréjét, segíti a méreganyagok eltávolítását, cellulitis ellenes hatása kedvező, erősíti a keringésrendszert, támogatja az emésztést, növeli a vízfelvételt


Kúra alatt használt szerek adagolása:

1. fázis: a kezdeti intenzív alkalmazás segít a kúra hatékonyságának növelésében. Ehhez reggel oldatot kell készíteni az alábbiak szerint:
Nr. 4 Kalium Chloratum 3 tabletta
Nr. 9 Natrium Phosphoricum 3 tabletta
Nr. 10 Natrium Sulfuricum 3 tabletta
Ha a tabletták feloldódtak, a pohár tartalmát apró kortyokban kell elfogyasztani!
Ez a fajta „forró” megoldás, amely 3 napig tart, felkészíti a szervezetet az előtte álló folyamat minél tökéletesebb véghezviteléhez.

2. fázis: ezzel egyidőben, naponta kell szedni 6x1 tablettát mindegyik sóból 1 héten át.
Hagyni kell, hogy a tabletták feloldódjanak a szájban!
Ha a gyakori bevétel túl megterhelő lenne, szedhető 3x2 adagban is.
Nagyon fontos, hogy annyi friss – tiszta vizet kell inni, amennyit csak kívánunk és bírunk, hogy a méreganyagok megfelelően távozni tudjanak!

A kúra 6 – 8 – 10 hétig tartandó, elszántságtól és testsúlytól függően …
Az első 7 nap után váltani kell, és naponta egy féle sót kell szedni! Tehát 1 nap 1 féle só bevétele történik 3x2 tablettás adagokban! Minden nap különböző sót kell szedni, váltogatni a szereket naponta.

A kúrát évente lehet ismételni, ha szükségét érezzük!


9.) Schüssler féle ásványi sók alkalmazási szabályai

A Schüssler-féle ásványi sók alkalmazási szabályai

A biokémiai szerek 0,25g tabletták formájában kerülnek gyártásra. A tablettákat a nyelv alá tesszük és hagyjuk, hogy a nyállal feloldódva egyből a véráramba kerülhessenek! Száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a tablettákat szopogatni kell, vagy megvárni, amíg a nyelv alatt szétesnek.

Ha csak lehet, akkor ne nyeljük le őket, mint a hagyományos gyógyszereket, mert így a gyomorsavak hatására jelentős mértékben hatásukat vesztenék.

- csecsemőknek, kisgyermekeknek vízben oldva adjuk a tablettákat illetve a tablettákat szét is lehet nyomni és a port a nyelvre szórni
- 1 éves kor alatt fél deci vízben 1 tablettát kell feloldani
- 1-2 éves korig 2 tablettát
- 2-3 éves kor között 3 tablettát
- 3 éves kor felett, mivel információs terápiáról van szó -, nyugodtan áttérhetünk a felnőtteknél alkalmazott adagolásra.
- bevétel előtt és után minimum 20 percig érvényes a „semmit a szájba szabály”, azaz ezen idő alatt ne étkezzünk, és víz kivételével folyadékot sem fogyasszunk!
- a mágneses sugárzás „dekódolja” a gyógyszert, ezért ne tartsuk mágneses sugárzást kibocsátó készülék közelében ( pl. mobiltelefon, mikrohullámú sütő, Tv, számítógép stb.. )
- kezelés időtartama alatt kerüljük a mentolos, kámforos termékek fogyasztását és külső alkalmazását, valamint erős illóolajok és aromaterápia használatát.
- fogkrémünket a kezelés idejére cseréljük le mentolmentesre ( Elmex homeopátiás vagy Homeodent fogkrémek )
- a táskánkban úgy szállítsuk a sókat, hogy megfelelően védjük őket. Vásároljunk a patikában speciális réztasakot vagy csomagoljuk be alufóliába dobozkáinkat.
- az ásványi sók szedése akkor is folytatható, ha időközben orvosi rendelvényre gyógyszert kell szedni, mivel nincs kimutatható hatóanyag tartalmuk, így nem lépnek kölcsönhatásba a gyógyszerekkel
- a Schüssler sók alkalmazásának nincsen se alsó, se felső határa, hiszen egy természetes – szervezetbarát gyógymódról van szó, mellékhatás mentes


10.) Schüssler féle ásványi sók adagolási sémája

Általános adagolási séma

 • Akut esetben (pl. nátha, lumbágó) addig szedjük, amíg tünetet észlelünk. Ha a tünet megváltozik – például a váladék minősége, abban az esetben hagyjuk abba, vagy változtassunk a terápián. 

Gyerekeknél akut panaszok esetén óránként 1-2 tablettát kapnak, míg krónikus esetben naponta háromszor vagy négyszer 1 tablettát kell elszopogatniuk. 

 • Krónikus hiányállapot esetén, amit pl. arcdiagnosztikával fedezünk fel, 2-3 hónapos kúrát érdemes tartani. A kúra 1 hónap elteltével ismételhető. /Vannak sók, melyek nehezebben épülnek be ( pl. Calcium ), itt indokolt lehet tovább szedni a sót./
 • Ha időközben megszűnik a tünet, vagy az arcdiagnosztikai eltérés, hagyjuk abba a szedését
 • Felnőtteknek általában naponta 3-4x1 tablettát kell szedni (a gyakoribb adás úgysem megoldható hosszú távon)
  Megjegyzés: minél akutabb egy probléma, annál sűrűbben kell adagolnunk a sókat, s mennél krónikusabb, annál ritkábban. Ha például egy akut lázas folyamat részesei lennénk, abban az esetben akár az 5 percenkénti 1 tabletta bevétele sem ritka, ugyanakkor egy krónikus torokgyulladás napi 3 – 6 tabletta bevételét igényli. Problémák, melyek valahol e két határ közé esnek, 1-2 óránként 1 tablettát igényelnek,
 • a sókat cukorbetegek is szedhetik, mivel egy tabletta csak 30 mg szénhidrátot tartalmaz
 • egy különleges alkalmazási módot képvisel a szerek közül a Nr.7-es só a különféle görcsös rohamoknál, kólikáknál: ilyenkor 10-12 tablettát egy pohár forró vízben feloldva és elkeverve (műanyag kanállal!), majd lassan, kortyolgatva valóban egy forró, szpazmolitikus hatást érhetünk el – ezt hívjuk „Forró Hetes”-nek
 • körültekintőbben javasolt eljárni a Nr.1 Calcium Fluratum ásványi sóval, fluor tartalma miatt ugyanis naponta maximum 3 szem tablettát szabad szedni!
 • Maximum. 3-4 sót szedjünk egyszerre
 • Ha egyszerre több sót szedünk, váltakozva – egyik nap az egyiket, másik nap a másikat szedjük, illetve készíthetünk forró italt is a Forró 7 - es mintájára. A javasolt sókat tegyük egy bögrébe, felforralt vízzel öntsük le ( mintha egy instant kávét készítenénk ), műanyag (!) kanállal keverjük el és apró kortyonként igyuk meg. A sók hatása így fokozható.
 • Az azonos erősségű (D12-es, D6-os) potenciákat elszopogathatjuk egyszerre. 
 • Az egyes potenciálok (D12) akut betegségek gyors kezelésére alkalmasak, míg más potenciálok ( D6 ) inkább a beépülést szolgálják! 

Két esetben nem javasolt Schüssler sók adása:

 • Laktóz érzékenység esetén, mivel a Magyarországon kapható Schüssler tabletták vivőanyaga a laktóz
 • Nem ajánlott a 11-es számú Schüssler só (Silicea) adása, ha a szervezetben idegentest található, mert a homeopátiás Silicea közismert tulajdonsága, hogy kilöki a szervezetből az idegentesteket. 

Ez Schüssler sóként való alkalmazásánál is megfigyelhető, azaz ne alkalmazzunk Siliceát, ha szervezetünkben valamilyen idegen anyag található. Leggyakrabban traumatológiai műtétek utáni csavarok, lemezek, valamint pacemaker, fogamzásgátló spirál, esztétikai implantátumok (pl. mellimplantátum), fogimplantátum beültetése során!
Ha valamit azonban el szeretnénk távolítani a szervezetből, pl. egy kis üvegszilánkot vagy kisebb tüskét, illetve bármit ami gyulladást okozhat , e só segítségével könnyedén megtehetjük.